Google

Friday, December 08, 2006

Perlukah diributkan Poligami ?!

Isu poligami kembali menyeruak, inti dari maraknya isu ini adalah ingin mencoba menjelek2kan poligami, mengharamkannya, bagaimana tinjauannya dari kaca mata Islam?

Islam mengharuskan seorang lelaki kawin lebih daripada seorang untuk menambahkan zuriat dan mengelakkan daripadanya berlaku perbuatan maksiat. Hak untuk seorang suami menambahkan bilangan isteri hanya empat orang saja.
Firman Allah S.W.T
( Surah An-Nisa' : Ayat 3 ) Maksudnya : ….Maka kawinilah mana-mana perempuan yang kamu berkenan, dua, tiga atau empat orang. Jika kamu takut tidak berlaku adil, maka kawinilah seorang saja….

Kebenaran berpoligami bukanlah satu peluang yang baik kepada kaum lelaki tetapi merupakan satu tanggungjawab yang besar sekiranya diamalkan.

Seseorang yang hendak berpoligami hendaklah mengikut peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh syarak supaya perkara-perkara yang tidak diingini tidak terjadi.
Poligami yang diamalkan dengan baik dan mengikut syariat Allah akan mendapat berkat dan bahagia di dunia dan di akhirat. Poligami yang mengikut hawa nafsu akan dilaknat dan dimurkai oleh Allah.

Mari lihat sejarah. Dulu Ir.Sukarno (Presiden RI Pertama) getol menolak Poligami, dan menentang habis2an A. Hasan (Ketua Persis pada waktu itu) yg mendukung kebolehan poligami sebagai syariat Islam/Allah . tapi apa faktanya? mereka yg menolak poligami justru melakukannya, bahkan dalam cara2 yg diharamkan oleh agama, dan tidak beradab. Ir. Sukarno justru punya byk kasus dengan banyak wanita, lokal maupun asing/ luar negeri..! sedangkan A. Hasan justru tetap hanya beristri 1, hidup lurus hingga akhir hayatnya... Insya Allah dalam ridhoNya. Amin.

Mari jangan mengharamkan apa yg dibolehkanNya, karena itu akan menyulitkan kita sendiri, didunia & di akhirat nanti. Nauzubillah

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home